Symi

Bådinformation

Information om hvornår båden afgår fra Rhodos får du af Spies guiden i lufthavnen.
Information om hvornår båden afgår fra Symi til Rhodos står på biletten som afhentes på Symi Tours kontoret dagen før afrejsen. 

Fra Rhodos lufthavn bliver I kørt i bus til hotel Athina i Rhodos by. Her kan I opbevare jeres bagage, indtil I skal videre mod Symi. 

Ved ankomsten til Symi venter vores agent Kostas Sykallos eller hotelejeren for at tage jer med til jeres hotel.

På Symi har vi ingen Spies-guider, men hvis I har spørgsmål eller ønsker hjælp med noget i forbindelse med jeres ophold, er I velkomne til at besøge vores agent Kostas Sykallos’ kontor Symi Tours ved havnen. Kostas taler udmærket engelsk og bor på Symi. I er naturligvis også altid velkomne til at kontakte os på vores servicetelefon: +30 693 22 62 776

Ved ankomsten til Rhodos på hjemrejsen hentes du af en taxi som kører dig til hotellet Athina i Rhodos by. Her kan I opbevare jeres bagage, indtil I skal videre mod lufthavnen. Bussen henter jer ved hjørnet ved Traveland, samme sted som i blev sat af da i ankom til hotel Athena. Mere information finder du HER

Velkommen til Symi!

Vi byder dig hjerteligt velkommen til Symi. Foran dig venter nu mange herlige dage med afslapning samt nye bekendtskaber, indtryk og oplevelser.

Med sin utrolige naturskønhed, sin enestående arkitektur, sit skiftende lys og sin afstressede overskuelighed tilbyder Symi fred i sjælen - og det er op til dig, om du vil vandre, sejle, svømme eller filosofere.

Nedenfor har vi samlet lidt information om Symi, og om hvad du kan se og opleve i løbet af ferien.

Vi ønsker dig en rigtig god og afslappende ferie.

Servicetelefon til Spies guiderne på Rhodos:  +30 693 22 62 776
Du kan også kontakte os via sms og e-mail:
Sms: +45 21 84 69 45
E-mail: rhodos@spies.dk

Øens historie

Symi er nævnt i flere myter. Det siges, at Symi er opkaldt efter kongen af Rhodos, Yialysos’ datter, som hed Syme. Claucos, som var en berømt svømmer og skibsbygger, skal have kidnappet hende og ført hende til den lille ø nord for Rhodos og opkaldt den efter hende.

Symi er placeret i øgruppen De Dodekanesiske øer. På grund af øgruppens vigtige strategiske placering i Middelhavet har dens historie været præget af nabolandenes store interesse.

Blot for at nævne Symis historie fra 1100-tallet: her blev øen overtaget af korsriddere, der havde deres hovedsæde på Rhodos. Korsridderne bosatte sig her efter deres nederlag i Palæstina, hvor de blev overvundet af araberne.

Da Tyrkiet i 1522 erobrede De Dodekanesiske Øer, lykkedes det indbyggerne på Symi at få sultanens tilladelse til at opretholde et vist selvstyre. Fortrinsvist fordi, Symi havde noget at byde på, og det skyldtes dels de fortrinlige både samt svampene, som også tyrkerne fandt attraktive.

I 1912 blev De Dodekanesiske Øer erobret af Italien, og de økonomiske tilstande ændrede sig drastisk af samme årsag. Symis blomstrende handel med Tyrkiet ophørte, og befolkningstallet faldt drastisk fra 25.000 indbyggere til nogle få tusinde personer i løbet af de efterfølgende årtier. Indbyggerne emigrerede hovedsaligt til Amerika, Australien og Afrika.

Anden Verdenskrig var også en hård tid for Symi. Italienske styrker opholdt sig på Symi ved krigens udbrud, og senere blev øen besat af tyskerne, der var allierede med Italien. Engelske soldater forsøgte at befri øen med store skader til følge. Ved krigens ophør den 8. maj 1945 tilhørte øerne ikke længere Italien, og i 1948 blev De Dodekanesiske Øer atter forenet med staten Grækenland.

Symi har på nuværende tidspunkt en befolkning på ca. 3.500.

Symi

Symi by består af to dele, Yialos og Chorio, som er forbundet af hovedgaden Kali Stratas med ca. 500 trappetrin. Vil man ikke tage turen til fods, kører der en lokalbus.

Yialos er den levende og til tider hektiske havneby med mange taverner, caféer og barer. Chorio er den højere beliggende, gamle bydel med et utal af hyggelige, smalle trappegader. Også heroppe hvor den oprindelige landsbystemning hersker, er der gode taverner og caféer, og man kan foretage sine indkøb i de lokale forretninger.

Byggestilen på Symi er neoklassicistisk, og på grund af denne enestående arkitektur er byggestilen fredet, hvilket betyder, at restaurering af gamle huse og ruiner samt nyopførelser skal leve op til en vis standard og neoklassicistisk stil.

 

Oplev Symi

Panormitis-klostret er kendt i hele den ortodokse kirkeverden under navnet ”Taxiarchis Michaelis Panormitis”, hvilket betyder ”indviet til ærkeenglen St. Michael”. St. Michael er de symiotiske søfolks skytshelgen. Den 8. november er St. Michaels navnedag, og grækere fra nær og fjern valfarter til klostret for at deltage i kirkemessen og senere i festen med musik, dans, spidstegte lam og markedsboder langs kajen.

Panormitis har desuden et stort mindesmærke på en åben plads ved siden af klostret. Relieffet viser en præst og to andre personer, der bliver skudt af soldater med italienske hjelme. Denne hændelse fandt sted under Anden Verdenskrig på grund af, at denne præst samt to unge mænd hjalp de engelske soldater med at modtage radiomeddelelser og blev afsløret af de tyske soldater, som kvitterede med denne handling. Der er ligeledes en mindestue til ære for denne hændelse i et af de små museer i klostergården.

Panormitis har også sit eget bageri, som bager dejligt brød og ikke mindst dejligt bagværk. Det er absolut et besøg værd dette lille, gamle bageri, hvor ovnen fortsat er opvarmet ved hjælp af træ.

Taxibåde sejler hver dag fra havnepromenaden i Yialos og Pedi til forskellige bugter, og du kan komme til strande som Nanou og Agios Georgios på østkysten, som er vanskelige at nå til fods. Til fjernere bugter anvendes større og komfortable både, hvor kaptajnen arrangerer picnic. På øens sydlige del ligger det berømte Panormitis-kloster, hvor det er muligt at overnatte i et pilgrimsherberg. Man kan tage lokalbussen eller sejle hertil. Du kan også leje bil og køre ad den asfalterede vej. På turen anbefales et badestop i Marathounda-bugten, hvor der også findes en taverne.

 

Smukke vandreture Symis bjerglandskab indbyder til et væld af spændende vandreture. Ad grusveje og æselstier mellem pinjer og cypresser kan man nå frem til smukke klostre, små kapeller og uberørte klippebugter med det klareste vand. Fra Pedi-bugten nås Agios Nikolaos, der er den bedste sandstrand på øen. Nimborios er en bugt med en lille strand og en taverne. Den ligger vest for byen og nås på en smuk vandretur langs kysten. Mellem Yialos og Nimborios findes der en ca. 2 km lang klippekyst med små plateauer, hvor man ugeneret kan sole og bade.

Det græske køkken

Det græske køkken har mange specialiteter at byde på. De fleste restauranter på øen har flere af disse retter på menuen, og den græske mad er en stor del af kulturen.

Grækerne spiser senere, end vi gør hjemme i Danmark. Frokost serveres kl. ca. 13-15, og middag serveres kl. ca. 20-23. Ethvert måltid indledes med en eller flere af de mange spændende forretter, meze, som er det, grækerne fortrækker, og de udgør normalt et helt måltid. Hovedretten kan man derfor ofte springe over. Her er et lille udvalg af spændende retter – både meze og hovedretter:

Tzatziki                      Yoghurt med revet agurk og hvidløg.
Taramosalata          Fiskerogn med kartofler, løg og olie.
Dolmádes                 Vinblade fyldt med kød og ris.
Choriátiki                  Græsk salat med fetaost.
Saganaki                    Friteret ost (kan være fetaost).
Keftedés                    Græske kødboller.
Tirópita                      Ostetærte.
Spanakópita             Spinattærte.
Feta                             Fåre- eller gedeost.
Moussaká                  Græsk lasagne med kartofler og auberginer.
Pastitsio                    Spagetti med kødsauce.
Youvetsi                    Pastaret med kød og tomatsauce.
Gémista                     Fyldte peberfrugter eller tomater.
Souvláki                     Grillspyd af svinekød, oksekød, lam eller kylling.
Kalamáres                Små friterede blæksprutteringe.
Baklavá                      Søde honningkager med nødder.
Yoghurt                      Yoghurt med honning (græsk specialitet).

Praktisk information om Symi

Apotek: Hedder farmakeio på græsk og findes på alle vores rejsemål. Generelt har de samme åbningstider som butikkerne. Information om hvilket apotek, som har døgnåbent, findes på opslaget i vinduet.

Drikkepenge: Det er frivilligt. Normalt giver man 5-10 % af regningens beløb på restauranter, caféer og til taxichauffører, hvis man er tilfreds med servicen. 1 euro pr. dag til rengøringspersonalet er almindeligt.

Helse: Det er en god ide at drikke meget vand! Solen er meget stærk i sommerhalvåret. Selvom varmen måske ikke føles så intens, så mister man megen væske i løbet af dagen, hvad enten man opholder sig ved poolen eller på stranden. Drik derfor meget vand! Anvend rigeligt med solcreme med en høj solfaktor. Giv børnene rigeligt med solcreme på og sørg for at de har noget på hovedet.  

Læge: Ved behov for lægehjælp findes der en lægemodtagelse i centrum af Symi. Modtagelsen ligger ved hotel Maria. Lægens telefonnummer er (+30) 22460 71290. Du er også velkommen til at kontakte vores døgnåbne servicetelefon, hvis du ønsker hjælp til at kontakte lægen.

Post: Frimærker og postkort kan købes i visse små kiosker. Postkasserne er gule med et blåt mærke.

Shopping: I centrum af Symi ved havnen findes der alle typer af butikker, både små supermarkeder, tøjbutikker og souvenirbutikker. Her finder man det største udvalg. Vær opmærksom på at flere butikker afholder siesta kl. 13-17.

Telefon: Du kan ringe fra hotellet samt fra internetcaféer til varierende priser. Til Danmark skal man først taste +45 eller 0045 og så telefonnummeret.

Toiletter: På mange toiletter kan du ikke skylle toiletpapiret ud så brug i stedet toiletspanden.

Transport:

Til fods: Den bedste måde at se Symi på er at vandre. Så kan du samtidig se den smukke udsigt og stoppe lige præcis, hvor du har lyst undervejs.

Bus: Der afgår lokalbus mellem Yialos – Chorio – Pedi ca. hver 4. time. Der afgår også lokalbus til Panormitis fra havnen.

Taxi: Det er muligt at bestille en taxi. Spørg i receptionen på dit hotel. Ellers holder der taxier ved havnen.

Derudover er der færger og flyvebåde til de nærliggende øer. Man kan også leje scooter - vær dog opmærksom på, at det kræver motorcykelkørekort og husk at tjekke, hvilke forsikringer der indgår.

Vand: Vi anbefaler, at du køber vand på flaske. 

Sikkerhed:

Brandsikkerhed – Undersøg hotellets brandinstruktioner.
Altaner – lad aldrig dit barn opholde sig alene på altanen og stil ikke altanmøblerne tæt på rækværket.
Glasdøre – kan være vanskelige at se i stærkt sollys. Vær forsigtig!
Elevatorsikkerhed – lad aldrig dit barn benytte elevatoren uden følge af en voksen. Benyt aldrig elevatoren i tilfælde af brand.
Poolen – respektér de regler, som findes på hotellet. Kontrollér altid dybden før du hopper i poolen. Børn skal holdes under opsyn hele tiden.

Sådan beskytter du dig mot myg og andre insekter
Vælg lyst tøj. Anvend langærmede bluser og skjorter samt lange bukser. Spray eventuelt tøjet med et insektmiddel, som indeholder Permethrin. Myggemaskiner kan du købe i nærmeste supermarked eller apotek. Vær opmærksom på at de midler, som bliver anvendt i maskinerne, er meget stærke og ikke godkendt i Danmark. Allergikere bør være forsigtige. Maskinen bør ikke være tændt, når du sover.

God ferie!