Rejsemålet er lukket for sæsonen. Lige før sæsonen starter igen, vil vi opdatere siden med information om udflugter, træffetider m.m.

Tilos

Bådinformation

Båden sejler fra Kamiros havnen på Rhodos kl. 18:00

Båden fra Tilos til Rhodos afgår kl. 07:00 på hjemrejsedagen. I Kamiros havn holder bussen, som tager dig til lufthavnen eller Rhodos by, afhængig af hvornår dit fly afgår fra Rhodos. Vær opmærksom på, at det er samme bus, der først kører til lufthavnen og senere ind til Rhodos by. Hvis dit fly afgår efter kl. 20.00 bliver du kørt til hotel Athina, hvor du kan anvende hotellets faciliteter samt opbevare din baggage. To dage inden hjemrejse vil du modtage en sms med den tid bussen til lufthavnen henter dig ved hjørnet af vores kontor ca. 200 meter fra hotel Athena.. Ser mere information HER

Ved ankomst til Tilos venter Ilias Christofis på dig for at tage dig til dit hotel. Ilias er hotelejer på hotel Irini og Ilidi Rock Beach, men hjælper alle vores gæster ved ankomst.

På Tilos har vi ingen Spies guide – men du er altid velkommen til at kontakte os på vores servicetelefon +30 693 22 62 776

Velkommen til Tilos!

Vi byder dig hjerteligt velkommen til Tilos. Foran dig venter nu mange skønne dag med afslapning samt nye bekendtskaber, indtryk og oplevelser.

Denne lille charmerende ø, som ligger mellem Rhodos og Kos, er bare et par kilometer lang og få kilometer bred og har omkring 500 indbyggere. Med sin skønne natur og sit afstressende miljø byder Tilos på fred i sjælen, og det er op til dig, om du vil vandre, sejle, svømme eller filosofere. 

Nedenfor har vi samlet lidt information om Tilos og om, hvad du kan se og opleve i løbet af ferien.

Vi ønsker dig en rigtig god og afslappende ferie!

Servicetelefon

På Tilos har vi ingen Spies-guider, men du kan altid kontakte os på vores servicetelefon 24 timer i døgnet.
Servicetelefon: +30 693 22 62 776
Du kan også kontakte os via sms og e-mail:
Sms: +45 21 84 69 45 
E-mail: rhodos@spies.dk

Vi byder dig velkommen til en af Grækenlands sande perler, den lille charmerende ø Tilos, som imponerer med sit fantastiske klippelandskab. Her er turismen ikke eksploderet, som den er på mange andre græske øer. Tilos er en hyggelig og afslappet ø, og det håber vi, at den fortsætter med at være i mange, mange år endnu. Her bliver du mødt af den overvældende græske gæstfrihed. De ca. 500 indbyggere lever et stille og afslappet liv, som står i skarp kontrast til vores stressede hverdag i Skandinavien.

Den betagende natur er imponerende i sig selv. Den vilde natur gør, at man undrer sig over, hvordan et så smukt sted kan forblive så uberørt og ubemærket. Her findes både høje klipper, dybe dale og smukke strande.

På denne livlige ø finder du et af de mest interessante fund fra urtiden. Det var nemlig her, de sidste europæiske elefanter levede. Det karakteristiske ved disse elefanter var, at de var dværgelefanter, det vil sige, at de blot var halvt så store som nutidens elefanter. Ved udgravninger på Tilos gjorde man fantastiske fund, og man opdagede en hidtil ukendt verden.

Tilos’ historie, kultur og mytologi
Tilos var beboet så tidligt som 6000-7000 år f.Kr. Man mener, at både minoere og mykenere har boet på øen. I 400-tallet f.Kr. indgik Tilos i den ”Athenske Alliance” under Perikles’ styre. Øen havde dengang sin egen mønt, og både økonomien og kulturen blomstrede. Herefter ved man ikke så meget om øens historie indtil 1306, hvor johanniterriddere indtog Tilos. De respekterede befolkningen og tillod lokale myndigheder på øen. De renoverede og byggede nye fæstninger for at afskrække pirater og tyrkere fra at angribe øen. 

Tyrkerne blev dog mere og mere fremgangsrige og erobrede i 1522 hele øgruppen De Dodekanesiske Øer inkl. Tilos. De regerede her indtil 1912, hvor italienerne overtog magten. Politistationen ved havnen er et typisk eksempel på italiensk arkitektur. Under Anden Verdenskrig (1943-1945) overtog tyskerne herredømmet over øen. I marts 1948 blev Tilos genforenet med Grækenland sammen med de øvrige dodekanesiske øer.

Kunst har altid været vigtigt for grækerne. Om sommeren kan man nyde græsk teater på originale teaterscener fra antikken med filosofi, digte, historiske teser og dramaer, som alt sammen indgår i grækernes kulturelle arv. Store græske filosoffer er Sokrates, Platon og Aristoteles. Selv vores nutidige vestlige kunst, videnskab og politik har rødder i det antikke Grækenland.

Det græske sprog er formentlig det ældste sprog i Europa med sine 4.000 år, og de ældste skrifter er 3.000 år gamle. 

98 % af grækerne er græsk-ortodokse. Religionen spiller en stor rolle i grækernes liv. Kirken står bag mange fester og højtider i løbet af året. Øens skytshelgen Pandeleimon fejres den 25.-27. juli ved Agios Pandeleimonas-klostret. Befinder du dig på øen i den periode så gå ikke glip af denne højtid. I august fejrer man helgenen Panagia Politissa i Livadia og Panagia Kamariani i Megalo Horio.

Tilos bliver sat i forbindelse med myten om Allia og hendes søn Tilos. Allia var syg, hvilket var grunden til, at sønnen tog hjemmefra for at søge hjælp. Ifølge myten skal sønnen Tilos være taget til netop denne ø for at hente de urter, han havde brug for til at hjælpe moderen. Efter et stykke tid vendte Tilos hjem og byggede her et tempel til ære for Apollon og Neptun. Han opholdt sig på øen og arbejdede som præst og navngav øen efter sig selv.

Strande
På Tilos er der sten- og grusstrande samt mange klipper. Stranden i Eristosbugten er en lang sand- og grusstrand med stenbund. Ved nogle af strandene er der taverner.
Livadiabugten Denne stenstrand ligger lige neden for hotellerne. Den er ikke så bred men med herligt, krystalklart vand, og så ligger den tæt på både hotellerne og byen.
Eristosbugten Der kører lokalbus til denne sand- og grusstrand. En af grækernes egne favoritstrande. Her er der også et par taverner.

Det græske køkken
Det græske køkken har mange specialiteter at byde på. De fleste restauranter på øen har flere af disse retter på menuen, og den græske mad er en stor del af kulturen. Grækerne spiser senere, end vi gør hjemme i Danmark. Frokost serveres kl. ca. 13-15 og middag kl. ca. 20-23.

Ethvert måltid indledes med en eller flere af de mange spændende forretter, meze, som er det grækerne foretrækker, og de udgør normalt et helt måltid. Hovedretten kan man derfor ofte springe over. Her er et lille udvalg af spændende retter – både meze og hovedretter: 
Tzatziki                      Yoghurt med revet agurk og hvidløg.
Taramosalata          Fiskerogn med kartofler, løg og olie.
Dolmádes                 Vinblade fyldt med kød og ris.
Choriátiki                  Græsk salat med fetaost.
Saganaki                    Friteret ost (kan være fetaost).
Keftedés                    Græske kødboller.
Tirópita                      Ostetærte.
Spanakópita             Spinattærte.
Feta                             Fåre- eller gedeost.
Moussaká                  Græsk lasagne med kartofler og auberginer.
Pastitsio                    Spagetti med kødsauce.
Youvetsi                    Pastaret med kød og tomatsauce.
Gémista                     Fyldte peberfrugter eller tomater.
Souvláki                     Grillspyd med svinekød, oksekød, lam eller kylling.
Kalamáres                Små friterede blæksprutteringe.
Baklavá                      Søde honningkager med nødder.
Yoghurt                      Yoghurt med honning (græsk specialitet).

 

Praktisk information om Tilos

Apotek: Hedder farmakeio på græsk og findes på alle vores rejsemål. Normalt har de samme åbningstider som butikkerne. Information om hvilket apotek, som har døgnåbent, findes på opslag i vinduet.
Drikkepenge: Det er frivilligt. Normalt giver man 5-10 % af regningens beløb på restauranter, caféer og til taxichauffører, hvis man er tilfreds med servicen. Normalt koster det 1 euro på parkeringspladser.
Helse: Det er en god ide at drikke meget vand! Solen er meget stærk i sommerhalvåret. Selvom varmen måske ikke føles så intens, så mister man megen væske i løbet af dagen, hvad enten man opholder sig ved poolen eller på stranden. Drik derfor meget vand! Anvend rigeligt med solcreme med en høj solfaktor. Giv børnene rigeligt med solcreme på og sørg for at de har noget på hovedet.
Læge: Hvis i har brug for en læge, kontakt gerne receptionen/hotelejeren på hotellet. Eller ring vores 24-timers servicetelefon
Post: Frimærker og postkort kan købes i de fleste små supermarkeder. Postkasserne er gule med et blåt mærke.
Shopping: I centrum af Tilos findes der nogle få forskellige butikker såsom minimarked, tøjbutikker og souvenirbutikker. Vær opmærksom på at flere butikker afholder siesta kl. 13-17.
Telefon: Du kan ringe fra hotellet samt fra internetcaféer til varierende priser. Til Danmark skal man først taste +45 eller 0045 og så telefonnummeret.
Toiletter: På mange toiletter kan du ikke skylle toiletpapiret ud så brug i stedet toiletspanden.

Transport
Til fods: Den bedste måde at se Tilos på er til fods. Gå gerne en tur langs bjergsiden så du kan nyde den fantastiske udsigt. Det er blot ét af vores tips til en god vandretur.

Bus: På Tilos har man en lokalbus, som enten er en hvid bus eller en minibus, som kører rundt på øen hver morgen. I højsæsonen kører den 4-5 gange om dagen. Bussen holder ved torvet, og her kan man også se priser og afgangstidspunkter på en opslagstavle. Bussen kører fra Livadia til Megalo Horio, Eristos og Agios Andonis. 

Biludlejning: Du kan leje en bil hos ”Drive rent a car”, som ligger overfor Michalis Taverna. Der er kun en benzinstation på øen, og den ligger efter vejen mellem Livadia og Megalo Horio, som ligger ca. 5 minutters kørsel fra Livadia på venstre side.

Scooter: Vi kan ikke anbefale, at du lejer scooter eller motorcykel her på øen, da de fleste er i meget dårlig stand. I Grækenland skal man have kørekort til motorcykel for at kunne køre alle motordrevne køretøjer på to hjul. Hvis du alligevel lejer scooter eller motorcykel, anbefaler vi, at du kontrollerer køretøjet grundigt.

Taxi: Der findes ingen taxi på øen.
Vand: Vi anbefaler, at du køber vand på flaske.

Danmark har et konsulat i Rhodos by:
Konsul Ms Maria-Anna Soulounia Pappou
Konsulassistent Tasoula Kalopetri
Orfanidou Street 54
Postboks 131
851 00 Rhodos
Telefon: +30 22410 28816

Sikkerhed:
Brandsikkerhed – Undersøg hotellets brandinstruktioner.
Altaner – lad aldrig dit barn opholde sig alene på altanen og stil ikke altanmøblerne tæt på rækværket.
Glasdøre – kan være vanskelige at se i stærkt sollys. Vær forsigtig!
Elevatorsikkerhed – lad aldrig dit barn benytte elevatoren uden følge af en voksen. Benyt aldrig elevatoren i tilfælde af brand.
Poolen – respektér de regler, som findes på hotellet. Kontrollér altid dybden før du hopper i poolen. Børn skal holdes under opsyn hele tiden.

Sådan beskytter du dig mot myg og andre insekter
Vælg lyst tøj. Anvend langærmede bluser og skjorter samt lange bukser. Spray eventuelt tøjet med et insektmiddel, som indeholder Permethrin. Myggemaskiner kan du købe i nærmeste supermarked eller apotek. Vær opmærksom på at de midler, som bliver anvendt i maskinerne, er meget stærke og ikke godkendt i Danmark. Allergikere bør være forsigtige. Maskinen bør ikke være tændt, når du sover.

God ferie!